+386 2 644 94 47 info@vinabracko.si

Družinska kmetija Bračko z vinogradi, kletjo in hišo leži 20 kilometrov severovzhodno od Maribora v kraju Jakobski Dol, ki predstavlja vinogradniško osrčje slovenskih goric.
To potrjuje tudi zapis v krajevnem leksikonu dravske banovine iz leta 1937 kjer je za Jakob med drugim zapisano:«Povsod se goji v večjem obsegu vinska trta, ki donaša dobra vina«.

Začetki vinogradništva na kmetiji segajo še v konec 19. Stoletja, danes pa že četrta generacija obdeluje vinograde. V 6 ha vinogradov, ki so obdelani po smernicah integrirane oz naravi prijaznejše pridelave, prevladujejo bele sorte grozdja in sicer sauvignon, laški in renski rizling, rumeni muškat, traminec, sivi pinot, chardonnay, 10% pa predstavlja rdeča sorta zweigelt.

Vinogradi so posajeni na absolutnih strmih vinogradniških legah, na nadmorski višini od 320 do 360 metrov. Pester talni sestav od čistega laporja, do laporja pomešanega z ilovico, ilovice pomešane s peskom, peščenjaka, popolnoma specifična mikroklima ter vestno delo vinogradnika in vinarja so faktorji, ki dajejo vinu poseben pečat.

Share This